Astma is een chronische aandoening. Ingevolge een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels ontstaat een er tijdelijke vernauwing van de luchtwegen. Deze vernauwing is niet definitief. De prikkels kunnen van allerlei aard zijn, gaande van bepaalde stoffen, weersomstandigheden, stress, lichamelijke inspanning  of van emotionele aard. Het is vooral belangrijk om te achterhalen welke prikkels zorgen voor de lichamelijke reactie. 
Volgende producten kunnen voornamelijk enige ondersteuning en hulp bieden, bij twijfel steeds contact opnemen met uw arts.  

Op basis van de therapeutische eigenschappen en kwaliteiten kunnen wij volgende producten aanbevelen: 

Basisoliën: 
Hennepzaadolie - Nigella olie - Borage (Bernagie-olie) - Cassis (zwarte bes) olie - Druivenpitolie - Lijnzaadolie - Perilla olie - Teunisbloemolie 

Etherische oliën:
Gember - Eucalyptus - Den (Grove) - Cajeput - Hyssop - Venkel - Wierook - Akkermunt - Alant - Anijs - Basilicum - Bergamot - Bonenkruid - Ceder - Citroen - Citroenmelisse - Cipres - Duizendblad - Geranium - Strobloem (Helicryse) - Jeneverbes - Kamfer - Litsea - Roomse Kamille - Kruidnagel - Kruizemunt - Lavendel - Manuka - Marjolein - Melisse - Mirre - Niaouli - Pepermunt - Rozemarijn - Salie - Scharlei - Tijm - 

Hydrolaten:
Eucalyptus -  Bergbonenkruid - Cassis - Ceder - Duizendblad - Jeneverbes - Melisse - Pepermunt - Rozemarijn - Tijm -

Praktisch gebruik: 
  • De etherische oliën kunnen gebruikt worden om te verdampen, ook in sauna of infraroodcabine, te gebruiken in een neusinhalator, stoombadje, of in bad (na oplossing in zout, zeep of honing).  Of toe te voegen aan de basisolie van je keuze. 
  • De vermelde basisoliën zijn dan ook zo gekozen wegens hun therapeutische eigenschappen om met nog meer succes resultaat te behalen bij het behandelen van astma. 
  • De hydrolaten kan men ook verdampen. Een goede keuze wanneer zou blijken dat de etherische oliën te sterk zouden zijn. Men mag deze ook innemen zijnde 10 ml hydrolaat op 1 liter water en dit gedurende de dag te verbruiken. Of te gebruiken als neus- of keelspray (1/3 hydrolaat + 2/3 water). 
  • Tip: Ter algemene ondersteuning is ook raadzaam om bijvoorbeeld Hennepzaadolie, Nigella of Perilla olie in te nemen (1 à 2 koffielepels per dag) als voedingssupplement.  Immers de therapeutische eigenschappen van deze oliën gericht tegen allergiëen kunnen een extra ondersteuning geven aan het lichaam.