De meeste mensen die een longontsteking ontwikkelen, hebben de symptomen van een gewone  verkoudheid zoals: niezen, een zere keel en hoesten. Deze gaan zeer snel evolueren naar hoge koorts boven de 40 °C, koude rillingen en een hoest met sputum productie. Het sputum is meestal verkleurd (geelgroen) en soms bloederig. Neem in voorkomend geval steeds contact op met je geneesheer. Wees bijzonder waakzaam ten aanzien van kinderen en personen op leeftijd en zeker bij koorts bij een longontsteking. 
We kunnen op basis van de therapeutische kwaliteiten en eigenschappen volgende producten voorstellen.  Het gebruik van deze middelen zal voornamelijk gericht zijn op een algemene ondersteuning bij een longontsteking : 

Etherische oliën:
Hyssop, Niaouli, Eucalyptus, Alant, Benzoë, Den (Grove), Mirre, 

Hydrolaten: Alant, Eucalyptus, Bamboe, Tea Tree, 

Basisoliën: Hennepzaadolie, Bernagie (Borage) olie, Lijnzaadolie, Nigella olie, Perilla olie, Sesamolie, Teunisbloemolie, Wortelolie, 

Praktisch gebruik: 
  • Verdampen van etherische olie via verdamper, diffuser, sauna, infraroodcabine (meestal volstaan reeds een vijftal druppels).  Etherische olie toevoegen aan een van de basisoliën en inwrijven van borst en  bovenste van de rug. Max. 8 druppels toe voegen aan bad (voorafgaandelijk mengen met badzout, badzeep, honing, melk). Of voeg een combinatie van etherische oliën toe aan een neusinhalator. 
  • Hydrolaten kan men verdampen (indien je de etherische olie te sterk vindt) of te gebruiken om te gorgelen (1 soeplepel in glas water) of als keelspray (1 deel hydrolaat op 5 delen bronwater). Eventuele inname van hydrolaat kan ook overwogen worden (1 soeplepel of ca. 10 ml hydrolaat op 1 liter water en gedurende de dag te verbruiken). 
  • Eventuele inname van Nigella olie of Perilla olie kan overwogen worden (2 x 1 koffielepel per dag) gezien deze een immuniteitsversterkende werking hebben.