Alzheimer is de progressieve aftakeling van alle hersenfuncties. Het is een ongeneeslijke ziekte, waarbij er geen duidelijkheid is omtrent de oorzaken noch is er op heden afdoende medicatie om de ziekte een halt toe te roepen. Binnen de aromatherapie is het enkel mogelijk enige ondersteuning te bieden. 

Basisoliën:
Perilla olie, Lijnzaadolie, Gerstolie, Tarwekiemolie, Druivenpitolie

Etherische oliën:
Rozemarijn - Basilicum - Gember - Hyssop - Kaneel - Kruidnagel - Salie - Tijm - 

Hydrolaten: 
Rozemarijn - Basilicum -  Kaneel - Salie

Praktisch gebruik: 
  • Het verdampen van etherische olie kan ook hier enige verlichting bieden. 
  • Stel zelf je wrijf- of massageolie samen met de basisolie en/of etherische oliën naar keuze. Hou rekening met de maxima die gelden voor etherische oliën. De etherische olie, en hydrolaten kun je steeds toevoegen aan je eigen verzorgingsproducten, of verdampen al of niet in sauna of infraroodcabine. Of door toevoeging aan bad (voorafgaandelijk mengen met badzeep, badzout, melk of honing).
  • Desgewenst combineren met hydrolaten als verfrissende spray (bij voorkeur op het hoofd) 
De inname van hydrolaten is te overwegen in kuren van 21 dagen.10 ml of soeplepel op 1 liter water en gedurende de dag te verbruiken. Denk hierbij vooral aan Jeneverbes, die de afvoer van afvalstoffen en zuren bestendigd. 

Het is aanbevolen voldoende en in de juiste mate omega 3 en omega 6 vetzuren tot zich te nemen (2 x 1 koffielepel per dag, al of niet verwerkt in de voeding, niet verhitten): Lijnzaadolie, Druivenpitolie, Bernagie (borage) olie, Teunisbloemolie, Perilla olie, Cassis (zwarte bes) olie, Tarwekiemolie