Bloeddruk: verhoogde (Hypertensie)

Een verhoogde bloeddruk komt heel wat meer voor dan een verlaagde bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor bij heel wat hart- en vaatziektes. De oorzaken zijn ook hier divers.  Vooral een gezonde voeding en voldoende opname in goede verhouding van omega 3 en 6 vetzuren is aangewezen. 

Op basis van de therapeutische kwaliteiten en eigenschappen kunnen wij volgende producten aanbevelen: 
Basisoliën:
Bernagie (borage) olie, Gerstolie, Granaatpitolie,  Lijnzaadolie, Maiskiemolie, Olijfolie, Soja olie, Zwarte besolie

Etherische oliën: 
Citroeneucalyptus, Cananga, Lavendel, Rozemarijn, Wintergreen, Ylang Ylang, Afrikaantje (Tagetes), Alant, Bascilicum, Bergamot, Berk (zoete), Citroen, Citronella, Den (Grove), Duizendblad, Hyssop, Jeneverbes, Kruidnagel, Litsea, Laurier, Meidoorn, Melisse, Marjolein (zoete), Neroli, Nerolina, Niaouli, Peterselie, Roos, Salie, Scharlei, Sinaasappel (zoete), Tijm, Tea Tree, Valeriaan, Verbena  

Hydrolaten:
Duizendblad, Hibiscus (Roselle), Zwarte bes (Cassis), Rozemarijn, Brandnetel, Lindebloesem, Oranjebloesem (Neroli)

Praktisch gebruik:
  • De etherische oliën kunnen gebruikt worden om te verdampen, op te snuiven via een neusinhalator te gebruiken in een stoombadje, sauna, infraroodcabine of in bad (na oplossing in zout, zeep of honing).  Of toe te voegen aan de basisolie van je keuze voor een wrijf- en/of massageolie. 
  • Of spray het hydrolaat op het aangezicht als aangename verfrissing. Indien de etherische olie te sterk, is het verdampen van hydrolaat een volwaardig alternatief. 
  • Bij een verhoogde bloeddruk is eventueel aangewezen om het hydrolaat van Duizendblad, Hibicus of Zwarte bes tot zich te nemen (10 ml op een liter water, gedurende de dag te verbruiken). Bij voorkeur tijdens een periode van 21 dagen. 
  • Daarnaast is, zoals reeds aangehaald,  een gezonde voeding ook heel belangrijk, en is het belangrijk om voldoende omega 3 (voornamelijk)  en 6 vetzuren tot zich te nemen. Het innemen van volgende oliën (2 dessertlepels per dag) kan je hierbij verder helpen Bernagie of Borage olie - Teunisbloem olie - Perilla olie - Lijnzaad olie.