Fibromylagie

Fibromylagie is een ziekte die nog volop onderzocht wordt en gekenmerkt wordt door pijn aan gewrichten, spieren en pezen meestal in combinatie met hoge mate aan gevoeligheid voor stress, geluid, geuren en eventuele klachten op het spijsverteringsstelsel. 

De uitingen van fibromylgie is verschillend van persoon tot persoon en afhankelijk van hun persoonlijke ervaringen, toestand en situatie. De eventuele aanpak is dan ook divers en persoonsgebonden. 

Wij stellen dan ook een aanpak voor op twee sporen binnen de aromatherapie.  Enerzijds de pijnbestrijding en verhogen van de soepelheid van gewrichten, spieren en pezen anderzijds stressbestrijding of inzet op relaxatie - ontspannende middelen. 

Immers bepaalde gezondsheidsorganisaties en studies brengen de pijnen onder in een vorm van reuma / artritis. Waarbij stress en overgevoeligheid een belangrijke factor zijn in het verloop van het ziektebeeld. 


BEVORDEREN VAN DE SOEPELHEID VAN DE SPIEREN,  PIJNBESTRIJDING, DRAINAGE  

Op basis van de therapeutische eigenschappen en kwaliteiten kunnen wij volgende  

Basisoliën : 

 

Sint-Janskruidolie, Arnica olie, Borage (Bernagie) olie, Klimopmaceraat, Lijnzaadolie, Laurierbesolie, Perilla olie, Sesamolie, Smeerwortelolie, Teunisbloemolie, 

Etherische oliën : 


JeneverbesGember, Lavendel, Wierook 
Basilicum, Berk, Ceder, Grove Den, Kruidnagel, Kamille, Kaneel, Kurkuma (geelwortel), Rozemarijn, Peper, Pepermunt, Tijm, Wintergreen

Hydrolaten

Jeneverbes, Kamille, Wierook, Duizendblad, Pepermunt, Tea Tree, Zwarte bes -


Voorafgaandelijk testen van de etherische oliën is quasi een must, gezien de eventuele gevoeligheid ! (Bepaalde mensen verdragen bijvoorbeeld Kurkuma totaal niet). 

Het is vooral aangewezen om met een mengsel te werken van de etherische oliën in een olie daarbij zouden Jeneverbes (ontgiftend - afvoer van zuren) en Wintergreen (pijnstillend, verwarmend) een vaste waarde moeten zijn in een wrijf- en of massageolie. Overschrijdt de aangewezen hoeveelheden van etherische olie niet ! Puur gebruik op het lichaam van de vermelde etherische oliën is compleet af te raden. Of men voegt bij voorkeur een mengsel van etherische olie toe aan badzout, badzeep. 

De hydrolaten zal men vooral gebruiken als uitwendige verfrissende spray of ter inname : 10 ml op 1 liter water gedurende dag te verbruiken, max. 3 weken na elkaar in te nemen, met dan een tussenstop van ca. 1 week. Deze hydrolaten dragen voornamelijk bij tot de afvoer van afvalstoffen (zuren) en zijn vaak ook pijnbestrijdend. 


STRESSBESTRIJDING - RELAXATIE EN ONTSPANNING 

Hierbij kunnen wij volgende producten voorstellen : 

Basisoliën : Een goede massage olie of mengeling van bijvoorbeeld :  Amandelolie, Meadowfoamolie of Jojoba olie, Druivenpitolie, Rijstiemolie, Sesamolie, Kokosolie of de basisolie van uw keuze. 

Etherische oliën : Grove Den, Bergamot, Bascilicum, Jatamansi, Kamille, Marjolein, Litsea, Palmarosa, Geranium, Pepermunt, Rozemarijn, Lavendel, Wierook

Hydrolaten : Oranjebloesem (Nr. 1 in stressbestrijding) - Citroenmeilisse - Grove Den - Lindebloesem 


Hier gaan we vooral inzetten op het verdampen van etherische oliën of deze te gebruiken in bad (voorafgaandelijk mengen in badschuim of honing of in badzout, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur) - Respecteer de maxium toevoeging van etherische olie ! 


De hydrolaten zal men vooral gebruiken ter inname : 10 ml op 1 liter water gedurende dag te verbruiken, max. 3 weken na elkaar in te nemen, met dan een tussenstop van ca. 1 week.