Gordelroos (Herpes Zoster)

Gordelroos (Herpes Zoster), in de volksmond ook zona genoemd. Het komt voor in een afgelijnde huidzone veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Kenmerkend is de huiduitslag, gepaard gaande met (hevige) jeuk en pijn. Vaak beperkt zich dit tot een zijde van het lichaam. Mogelijks ontstaan er blaasjes (zoals bij de waterpokken) die dan uitdrogen, waarbij er korstjes ontstaan. Krabben is dan ook te vermijden om bijkomende littekens en infecties te vermijden. Gordelroos of zona is besmettelijk, zo zal men contact met zwangere vrouwen, of personen met verminderde weerstand vermijden. Personen die al de waterpokken hebben gehad lopen minder risico op besmetting.  Meestal wijst het ook op een verminderde weerstand. Dit kan ook voorkomen in het aangezicht. Het is steeds aangewezen om een geneesheer te contacteren. 
De aromatherapie kan hier enige ondersteuning bieden.
Op basis van de therapeutisch eigenschappen en kwaliteiten kunnen wij volgende producten aanbevelen:  

Basisoliën: Sint-Janskruidolie, Olijfolie, Aloe Vera maceraat, Haverolie, 

Etherische oliën:
Citroeneucalyptus, Kamfer, Pepermunt, Ravintsara, Bascilicum, Cajeput, Citroen, Eucalyptus, Geranium, Hyssop, Kruidnagel, Melisse, Niaouli, Oregano,  Roos, Spijklavendel, Tea Tree

Hydrolaten: 
Eucalyptus, Pepermunt, Roos, Kamille, Strobloem

Praktisch gebruik: 

  • Je kan zelf je lichaamsolie samenstellen met de basisolie van je keuze, aangevuld met de etherische olie van je keuze. Let op! Respecteer de aangegeven hoeveelheden voor de etherische olie. 
  • Het is veeleer aanbevolen de aangedane plekken met koude of lauwe kompressen met enkele druppels etherische olie of wat hydrolaat te bedekken ter verzachting. 
  • Het bespuiten van de zone met hydrolaat is een verfrissend alternatief, maar bovendien ondersteunend bij gordelroos. Laat het hydrolaat drogen, zodat het goed in de huid kan trekken is.  
  • Voor het versterken van de de weerstand is het aanbevolen, om voldoende omega 3 en 6 vetzuren tot zich te nemen in een uitgebalanceerde voeding.  Zie ook verhoging immuniteit/afweersysteem.