Koorts wordt teweeggebracht door een reactie van het lichaam tegen ziekteverwekkers die binnendringen. Dit treedt veelal op bij kinderziektes, infecties van de luchtwegen, urinewegen, darmstelsel en/of zenuwstelsel. Ook bij bepaalde vormen van kanker, beroerte of hartinfarct. 


Bij baby's, kinderen en bij een lichaamstemperatuur van meer dan 40 °C en/of wanneer de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt is de tussenkomst van een arts sterk aangeraden. Basisoliën : Bernagie (Borage) olie, Calendula (Goudsbloem) olie

Etherische oliën : Lemongrass, Gember,
Akkermunt, Alsem, Angelica (Engelwortel), Anijs, Basilicum, Bergamot, cananga, Citroen, Citronella, Citroeneucalyptus, Den (Grove), Duizendblad, Eucalyptus, Geranium, Helicryse (Strobloem), Jasmijn, Lavendel, Limoen, Marjolein, Manuka, Melisse, Neroli, Niaouli, Patchouli, Peper (zwarte), Peterselie, Pomerans, Ravensara (Ravintsara), Rosalina, Rozenhout, Salie, Sinaasappel (zoete), Spijklavendel, Verbena, Wierook

Hydrolaten : Lindebloesem, Basilicum, Duizendblad, Eucalyptus, Geranium, Jasmijn, Lavendel, Manuka, Oranjebloesem (Neroli), 


Praktisch gebruik : 

De etherische oliën kunnen gebruikt worden om te verdampen, op te snuiven via een neusinhalator te gebruiken in een stoombadje, sauna, infraroodcabine of in bad (na oplossing in zout, zeep of honing).  Of toe te voegen aan de basisolie van je keuze voor een wrijf- en/of massageolie. 

De vermelde basisoliën zijn dan ook zo gekozen wegens hun therapeutische eigenschappen om met nog meer succes resultaat te behalen voor de opbouw van het afweersysteem.

Mogelijks het meest aangewezen zijn koude kompressen op het hoofd of in de nek met een paar druppels etherische olie naar keuze of een koffielepel of soeplepel hydrolaat naar keuze. 

Daarnaast is voldoende vocht tot zich opnemen, al of niet in combinatie met hydrolaat (1 soeplepel op 1 liter water) ook aan te raden om eventuele uitdroging te voorkomen.