De bloedluis (is eigenlijk een mijt - de rode vogelmijt) bij kippen, pluimvee, vogels zijn een vaak voorkomend probleem.
Een eerste belangrijk noodzaak is een regelmatige controle van het verblijfshok.
De bloedluis komt enkel 's nachts, in de donkerte in actie en kruipt op de kippen of vogels en zuigen bloed weg.
Overdag houden ze (in grote getale) zich schuil in kieren, hoeken, en alle mogelijke donkere bergplaatsen.
- Gebruik in een sterkte van max. 2 % neemolie (dus maximum 20 ml op één liter) dat je oplost in een emulgator (o.a. melk, honing, zeep, ...) met bij voorkeur lauw water, waarmee je de hokken mee besproeit of los de neemolie op in het hydrolaat van Tea Tree of Eucalyptus.
- Dit mengsel mag ook verneveld worden op de kippen zelf. Het is een natuurlijk niet schadelijk bestrijdingsmiddel. De geur van neemolie maakt het allemaal minder smakelijk voor de bloedluis.
- Belangrijk is om de zitstokken goed onder handen te nemen. Destijds (weetje van mijn vader) werden de zitstokken aan de onderzijde ingesmeerd met de borstel met de olie. Zo klimmen de bloedluizen niet meer op de zitstokken en verbergen ze zich niet meer onderaan de zitstokken.
- Wat men niet uit het oog mag verliezen bij behandeling tegen bloedluizen dienen de eieren zo vlug mogelijk gerooid worden. Immers eieren nemen vrij snel de geur rond zich op, vandaar ook dat eieren beter in de verkoopsverpakking blijven in de frigo.
- Toevoeging van etherische olie Tea Tree in een verhouding van max. 1 % in de sproeivloeistof (max. 10 ml op één liter) zou nog sterker inwerken op de bloedluizen. Een verhouding van 0,1 % (1 ml per liter) zou reeds resultaten opleveren.
- Ook het hangen van tabakstengels in de verblijfhokken zou de bloedluis weghouden. Er zouden ook positieve resultaten zijn met toevoeging van Look in het drinkwater of extract van Alsem.
- Sommige bronnenspreken over het gebruik van Eucalyptus