Abcessen (etterbuil, ettergezwel), zweren komen vaak voor op "vochtige" en "warme" plaatsen. Of kan het gevolg zijn van een splinter of ander vreemd partikel die in de huid is blijven steken. Uitknijpen of openmaken is niet steeds aan te raden, en kan zorgen voor blijvende littekens.  

Op basis van de therapeutische eigenschappen en kwaliteiten kunnen volgende produkten aanbevelen : 

Basisoliën:
Castor- of wonderolie, Smeerwortelolie, Baobabolie, Duindoornolie, Macadamia olie, Tamanuolie, Wortelolie

Etherische oliën:
Tea Tree, Niaouli, Manuka, Bergamot, Helicryse (Strobloem), Laurier, Mirre, Oregano, Salie, Tijm

Hydrolaten: Tea Tree, Manuka, Tijm, Laurier, Helicryse (strobloem). 

Praktisch gebruik: 
Je kan zelf kiezen om uw verzorgingsolie samen te stellen (textuur, geur, ...) met uw favoriete basisolie of mengsel ervan met etherische oliën aanmaken. De abcessen inwrijven en eventueel afdekken, zodat de verzorgingsolie zijn werk kan doen (verweken, ontsmetten).  Etherische olie van Tea Tree, Lavendel en Manuka kan men echter steeds rechtstreeks op het abces of zweer aanbrengen, met bijvoorbeeld een wattenstaafje. 

Een andere mogelijkheid is om regelmatig te sprayen met één van de hydrolaten van uw keuze en laten drogen, zodat het hydrolaat in de huid kan trekken. 
Voor de behandeling van abcessen, zweren is het meest aangewezen om een kompres aan te maken met uw favoriete etherische olie (enkele druppels) of nog beter met je favoriet hydrolaat (10 ml).  
Zorg er wel voor dat de aanbevolen hoeveelheid etherische olie niet overschreden wordt !