Wratten is  een woekering van de opperhuid met sterke verdikking van de hoornlaag, waardoor bolvormige verhevenheden ontstaan ter grootte van een speldeknop tot een erwt met een vuil, grauwbruin, ruw oppervlak. Wordt veroorzaakt door een virus: humaan papilloma-virus, dat de huidcellen stimuleert tot een ongeremde vermenigvuldiging. 

Op basis van de therapeutische eigenschappen en kwaliteiten kunnen wij volgene produkten aanbevelen : 

Basisoliën:
Nigella olie, Tamanu olie, Castor (Wonder)-olie, Macadamia olie, Druivenpitolie, Olijfolie, Laurierbesolie

Etherische oliën :
Tea Tree, Thuya, Niaouli, Afrikaantje (Tagetes), Bijvoet, Citroen, Geranium, Lavendel, Laurier, Limoen, Manuka,  Oregano, Rozenhout, Tijm 

Hydrolaten :
Tea Tree, Lavendel, Tijm 

Praktisch gebruik : 
  • Wratten zal men bij voorkeur aanstippen met een wattenstaafje gedrengd in de ehterische olie van keuze. Indien mogelijk zal men deze na het aanstippen afdekken met een pleister. Men zal dagelijks de wratten minstens 1 x aanstippen. 
  • Men ook kiezen voor een eigen samengestelde olie die men aanbrengt op de aangedane plaatsen en eventueel afdekken. 
  • Of neem een voetbad waaraan je de etherische olie aan toevoegt, voorafgaandelijk gemengd met badzout, scrubzout, honing, melk of zeep. 
  • Als alternatief kan je je voeten steeds verfrissen door te sprayen met hydrolaat van je eigen keuze op je voeten.  Eventueel in combinatie met Chelidonium Tinctuur. 
  • Het behandelen van de schoenen en kousen mag men niet uit het oog verliezen een spray op basis van Tea Tree (hydrolaat) of Tea Tee (etherische olie)  is hier aan te raden. Dit zal bijdragen tot het sneller verdwijnen van de wratten.